Zelf dakkapel plaatsen
Tegenwoordig is het plaatsen van een dakkapel niet meer zo’n flinke klus als vroeger en daarom doen mensen het steeds vaker zelf. Met een beetje geluk, als het weer het toelaat kan een dakkapel er binnen een dag erop geplaatst worden. Toch is het beter als (onervaren) doe- het- zelver dat je er de tijd voor neemt en meer dagen ervoor uittrekt. Het is een precisie werk en niet iedereen kan het. Tenslotte is een dakkapel plaatsen een hele uitdaging! Het voordeel van een dakkapel is dat je meer licht en ruimte op de bovenste verdieping hebt en je huis ziet er aan de buitenkant veel meer af, wat ook de waardeverhoging van je huis oplevert. En last but no least, wie slim kan rekenen weet dat hij veel kosten bespaart door zelf te plaatsen. Een dakkapel bedrijf rekent al gauw voor 2 man personeel per manuur een fiks bedrag inclusief BTW. Maak een kostenplaatje en vergelijk het met de offerte die je anders compleet door een bedrijf laat plaatsen. Zo kun je altijd nog afwegen wat het beste voor je is.
Is er een vergunning nodig voor het zelf plaatsen van een dakkapel?
Waar je vroeger voor het plaatsen van een dakkapel een heel vergunningstraject moest doorlopen is gelukkig in veel gevallen niet meer noodzakelijk. Tegenwoordig is het voor eenvoudige dakkapellen nauwelijks meer nodig, tenzij het een speciaal dakkapel moet worden, bijvoorbeeld dat je hem aan de voorzijde van je woning wilt plaatsen of gelijk met de dakrand.
Stappenplan plaatsen dakkapel
Het plaatsen van een dakkapel is passen en meten en het is belangrijk dat de dakconstructie goed aansluit op het dak. Een ervaren vakman kan je hierbij misschien van dienst zijn, om je van passend advies voorzien. Het beste voor de zelf klusser is om voor een prefab constructie te kiezen, waarbij alle onderdelen al in de fabriek gemaakt zijn en als een soort bouwpakket in elkaar kan worden gezet.
Het materiaal wat je nodig hebt om zelf een dakkapel te plaatsen zijn:
- Steiger
- Kraan
- Afdekzeilen
- Zaag gereedschap ( cirkelzaag, afkortzaag, reciprozaag)
- Veiligheidsschoenen, helm, oog- en oorbescherming
- Overig gereedschap
De hele bovenverdieping moet leeg zijn, zodat je de ruimte hebt zonder iets te beschadigen. Het plaatsen van een dakkapel doe je meestal met hulp van een tweede persoon. Het vergt veel sjouwwerk met balken, timmerwerk en montage. Een goede hulp kan samen met jou meedenken en je last verlichten. Maak tijd vrij om jouw droomkapel te realiseren.