Wat is steigerhout? Wat kan je ermee?
Steigerhout. Iedereen heeft vast wel een keer van het woord gehoord. Maar wat is het eigenlijk, hoe komt het aan zijn naam en wat kan je er mee?
Steigerhout is vurenhout dat grof is gezaagd in planken van circa 20 cm breed en 3 cm dik en verder niet is geschaafd. Vanwege de taaie vezelstructuur is het hout zeer taai maar tegelijkertijd zacht en flexibel. Door deze eigenschappen is het hout uitermate geschikt voor steigers in de bouw, zodoende de naam ‘steigerhout’. Omdat het hout gebruikt wordt door bouwvakkers zal het regelmatig buiten liggen en cement op zich krijgen. Dit zorgt er voor dat het hout in de loop der jaren gaat ‘leven’ en haar bekende karakteristieken grijstinten krijgt.
Karakteristieken van steigerhout
Ook de meubelmakers en consument hebben inmiddels steigerhout ontdekt en omarmt. Omdat steigerhout een natuurproduct is zullen steigerhouten meubels gedurende haar bestaan blijven veranderen, afhankelijk van de temperatuur en luchtvochtigheid. Denk hierbij aan spleten en kieren in de meubels. Wanneer je dit niet wilt, houdt hier dan rekening mee. Een echte meubel liefhebber zal aangeven dat dit juist de charme is van steigerhout.
Meubels van steigerhout
Wanneer je zelf van plan bent om een meubel te maken van steigerhout, zal je met een aantal punten rekening moeten houden wanneer je vurenhout aanschaft. Nieuw vers steigerhout is vochtig en zal 6 tot 18 weken droogtijd nodig hebben alvorens er mee gewerkt kan worden. Daarnaast zal onbehandeld vurenhout pas na circa 7 maanden haar bekende grijze kleur krijgen. Wanneer je een volledig egale grijze hout kleur wenst, zal je helaas nog meer geduld moeten hebben. Het is ook mogelijk om reeds gebruikte steigerplanken aan te schaffen, in dat geval zal het hout al haar bekende grijze kleur bezitten en kan het direct worden gebruikt voor de vervaardiging van meubels. Als derde optie kan er tevens gekozen worden om kunstmatig gedroogd vurenhout aan te schaffen.
Ongeacht de keuze, steigerhout geeft karakter, identiteit en leven aan houten meubels dat met geen ander houtsoort bereikt kan worden.