Wat doen bij lastige buren?
Je bent eindelijk gesetteld, de verhuisstress is achter de rug en je kan lekker gaan ontspannen in je nieuwe woning. Het interieur is lekker fris, het uitzicht is om van te dromen en de toekomst ziet er rooskleurig uit. Maar dan…
Help, ik heb lastige buren!
Al snel kom je erachter dat de buren voor overlast zorgen. Dit kunnen verschillende vormen van overlast zijn, van geluidsoverlast tot achterstallig onderhoud waar jij last van ondervindt. We hebben een aantal mogelijk acties op een rijtje gezet zodat je kan zien wat je het beste wel of juist niet dient te doen in deze situatie.
Wel doen:
Deze acties raden wij aan om te ondernemen wanneer je overlast van de buren ondervindt:
• Afwachten. Hoe geïrriteerd je ook wordt van de overlast, wacht het even af. Het zou zomaar kunnen dat die harde muziek eenmalig is omdat iemand is geslaagd of jarig. Een blaffende hond zou zomaar heel jong kunnen zijn die nog goed opgevoed moet worden en op ten duur stopt met blaffen. Ook de hakken van de bovenbuurvrouw kunnen de kast weer in gaan na vandaag: wellicht had ze een sollicitatie en droeg ze deze daarom. Mocht de overlast aanhoudend zijn gedurende een lange periode, dan kan je stappen gaan ondernemen.
• Ga in gesprek. De drempel is wellicht heel groot, maar het beste wat je kan doen is uitspreken wat je dwarszit. In de meeste gevallen hebben mensen het niet eens door wanneer de overlast veroorzaken en gaan ze er in het vervolg rekening mee houden. Zorg ervoor dat je rustig bent wanneer je de buren aanspreekt en leg beleefd en kalm uit wat het probleem is en dat jij de situatie heel vervelend vindt.
• Hou rekening met de overlast. Weet je dat de buurjongen op drumles zit? Maak dan afspraken over wanneer hij op zijn drums oefent en zorg dat jij rond die tijd niet thuis bent of draag oordopjes. Heb je blijvende last van de voetstappen van de bovenburen? Breng dan een geïsoleerd en verlaagd plafond aan om het geluid te dempen.
Niet doen:
Uit frustratie zijn we geneigd om bepaalde acties te ondernemen. De volgende dingen kan je beter niet doen:
• Brieven. Briefjes op de deur van de buren hangen of zelfs een brief in de brievenbus doen. Hoewel het misschien eng is om de buren persoonlijk aan te spreken over het probleem, is het niet verstandig om je gedachten op papier aan ze te overhandigen. Ten eerste is dit onpersoonlijk en ten tweede kunnen geschreven woorden verkeerd opgevat worden waardoor de buren zich aangevallen voelen. Dit kan de situatie verergeren.
• Terugpakken. Uit frustratie is het verleidelijk om de buren een koekje van eigen deeg te geven en jouw muziek een standje luider te draaien of met een bezem tegen het plafond aan bonken. Echter is dit in de praktijk niet raadzaam omdat je er nu een spelletje van begint te maken. De buren kunnen het gaan zien als een wedstrijdje, waardoor zij de overlast vergroten, of ze kunnen het zien als een aanval die als het ware de oorlog verklaard. Zorg dat je boven dit gedrag staat en ga er volwassen mee om in plaats van het spelletje mee te spelen.
Wanneer het uit de hand loopt:
Mocht het conflict uit de hand lopen of krijg je het echt niet voor elkaar om tot een overeenstemming te komen met de buren? In de meeste gevallen valt dit onder de dekking van DAS rechtsbijstandverzekering, zodat je hulp kan vragen bij het vaststellen van jouw rechten en plichten in deze situatie. Doe dit alleen als het niet anders kan, want het inschakelen van juridische hulp kan de relatie met de buren voorgoed beschadigen.