Waar op letten bij het kopen van een huis
Wanneer je een woning gaat kopen, ga je allereerst oriënteren wat hierbij allemaal komt kijken. Ga daarom eens praten met een makelaar, of bekenden die al eerder een huis hebben gekocht. Waar je op moet letten bij het kopen van een huis, beschrijven we in dit artikel.
Weet waar je wilt gaan wonen
Om eerst met een hypotheekadviseur te praten, dien je wel eerst te bepalen in welke stad of dorp je wilt gaan wonen. Dan kan je daarna gericht kijken welk huis binnen het budget past wat je beschikbaar krijgt. Vervolgens kan je een eerste oriëntatie laten plaatsvinden via het internet. Funda wordt hiervoor ook veel gebruikt.
Fiscale zaken bij het kopen van een huis
Over een woning die je koopt, betaal je een percentage rente. Deze is fiscaal aftrekbaar. Je kan dan kiezen om dit maandelijks of jaarlijks terug te vorderen van de Belastingdienst. Zoals we allemaal weten is ons belastingstelsel opgesteld uit diverse boxen. Het eigenwoningforfait wordt opgeteld in Box 1 bij je jaarsalaris. De hypotheekrente wordt hier weer vanaf gehaald. Dit levert in de meeste gevallen belastingvoordeel op: je hoeft of minder belasting te betalen, of je krijgt aan het einde van het jaar geld terug, omdat je teveel belasting hebt betaald.
Hoe ziet het traject eruit bij het kopen van een woning
Wanneer je een huis hebt gezien waar je helemaal gek op bent, kan je een bod uitbrengen op de woning. Het onderhandelen gaat dan beginnen. De laatste tijd wordt er fors onder de vraagprijs geboden. Alleen in de grotere steden wordt er de afgelopen periode voldaan aan de vraagprijs van de woning, of wordt deze zelfs overboden. Let met de vraagprijs bijvoorbeeld op wanneer er een woning te koop is gezet, of er andere potentiële kopers met het huis bezig zijn et cetera. Wanneer er een mondelinge overeenkomst is, is deze ook rechtsgeldig.
Optie tot koop
Je kan er voor kiezen om een optie tot koop te nemen. Je krijgt dan nog een aantal dagen bedenktijd om de woning definitief te kopen. Je bent dan de eerste keuze om de woning tot je te nemen.
Het voorlopige koopcontract
Het voorlopige koopcontract is in tegenstelling tot wat het begrip doet vermoeden gewoon rechtsgeldig. In dit contract wordt de overdracht van de sleutels vernoemd en de afkoopsom opgenomen. Waarmee onderscheidt het voorlopige koopcontract tot het definitieve contract? In het voorlopige koopcontract worden een aantal ontbindende regels nog opgesteld, waardoor een koop niet meer door kan gaan. Denk bijvoorbeeld aan een bouwtechnische keuring, of het toch niet rond krijgen van een hypotheek. Hier moet overigens de verkoper wel mee in stemmen.
Kan ik de hypotheek rond krijgen?
Wanneer het voorlopige koopcontract is opgesteld, kan je kijken of je de koop van de woning daadwerkelijk kan betalen. Er zijn diverse soorten hypotheken. Heb je wat minder te besteden, is de aflossingsvrije hypotheek een optie. Wanneer je veel wilt gaan sparen in de periode dat je het huis hebt, kan je kiezen voor een spaarhypotheek. Maar de meest gekozen optie is de annuïteiten hypotheek. Hiermee los je een x-bedrag per maand af van je hypotheek. Vraag aan de hypotheekadviseur welk type hypotheek het beste bij je past. Er zijn namelijk nog veel meer soorten.
Taxatierapport
Om de hypotheek definitief te krijgen, moet de woning getaxeerd worden. Hierdoor wordt de woning door een specialist nagelopen, om te kijken of het bedrag van de woning wel klopt.
Keuring bij oplevering
Wanneer de hypotheek rond is, en je hebt de sleutels ontvangen. Wordt er gecontroleerd of de woning comfort de afspraken is opgeleverd. Wanneer dit niet het geval is, kan hier nog naar worden gekeken en bijgestuurd worden. Wanneer je al deze stappen hebt doorlopen, kan het verhuizen beginnen.