Nare geurtjes in de keuken
Geurtjes in de keuken komen bij iedereen voor. Lastig te voorkomen, maar hoe haal je ze weg? Zelfs het lekkerste eten kan voor nare geurtjes in de keuken zorgen. Wat kan er allemaal stinken? De koelkast, het fornuis, de oven, etensresten, het aanrecht en ga zo maar door. Te veel om op te noemen. In dit artikel gaan we in op verschillende nare geurtjes in de keuken en hoe we deze kunnen bestrijden.
Nare geurtjes in de koelkast
Van de een op de andere dag kan je koelkast ineens vreselijk stinken. In de meeste gevallen is er iets over de datum, maar ook ‘geldige’ etenswaren kunnen stinken. Denk bijvoorbeeld aan franse kazen die van nature een sterke geur achterlaten. Dit kun je doen tegen nare geurtjes in de koelkast:
- Zet een bakje pure ranja met een halve aardappel erin, in de koelkast.
- Leeg een droog theezakje, bakje gemalen koffie of een halve citroen in de koelkast.
- Koop een geurreiniger in de winkel.
Nare etenslucht in huis
Een goede afzuigkap zuigt veel geur weg vanuit het koken of etensresten op het aanrecht. Toch kan ook een afzuigkap niet alle geurtjes verwijderen. Wanneer je een raam in de keuken hebt, doe je er verstandig aan deze open te zetten tijdens het keuken. In appartementen is dit niet altijd mogelijk. Wat kun je nog meer doen om nare luchtjes te verwijderen?
- Geurkaarsen, wierrook of luchtverfrissers.
- Pan kokend water met schijfjes citroen, kaneel of vanille erin.
- Wanneer je elektrisch kookt; leg hier wat kruidnagels op de afkoelende plaat.
Stinkende vaatwasser
Veel vaatwassers laten een nare geur achter in de keuken. Dit komt vooral voor bij mensen die veel etensresten achterlaten op de vaat. Heel logisch om het zo te doen, maar ook logisch dat er hierdoor nare geurtjes ontstaan. Hoe ga je om met een stinkende vaatwasser?
- Doe een scheut azijn en wat citroenpartjes in de lege machine op het hoogste wasprogramma.
- Gebruik een vaatwassergeurtje (te koop in de winkel).
- Spoel de vaat van te voren beter af en gooi etensresten in de kliko.
Stinkende handen na het koken
Bij bepaalde etenswaren blijven je handen altijd stinken na het bewerken van dit voedsel. Denk aan het snijden van ui of knoflook. Maar ook bij het snijden van vis (zalm) of het pellen van een mandarijn. Zelfs na het wassen van handen blijft de geur hangen. Dit kan vreselijk irritant zijn. Hierbij een aantal tips die je kunt toepassen.
- Wrijf achteraf je handen in met citroensap.
- Wrijf je handen even over je schone, RVS gootsteen.
- Koop een Rub Away Bar in de winkel.
Tot slot
Overige bekende geurtjes die vaak voorkomen zijn openstaande vuilnisbakken of rondzwervend vuil. Ruim je gesloten afvalzakken op tijd op en maak ook je woning voldoende schoon. Heb jij nog een tip bij een van bovenstaande veelvoorkomende geurproblemen in de keuken? Laat het ons weten!