Kunstgras aanleggen
Het is een fenomeen dat je allang niet meer alleen op de voetbalvelden ziet. Kunstgras is naast het voetbalveld ook veel zichtbaar in speeltuintjes en de voor- of achtertuin van een koppel met bijvoorbeeld kinderen. Waar gewoon gras het nodige onderhoud vraagt, en kwetsbaar is bij droogte of teveel regen of bij spelende kinderen die glijden en ravotten, is dit bij kunstgras anders. Gewoon gras:
- Moet eens in zoveel weken worden gemaaid.
- Moet af en toe opnieuw worden ingezaaid als het op bepaalde plekken minder groeit.
- Wordt geel als er te weinig regen valt.
- Moet gesproeid worden om gele plekken te voorkomen.
- Kan kale plekken opleveren als er slidings worden gemaakt of als er een partytent op het gras heeft gestaan.
- Kan verraderlijk glad zijn waardoor u uit kan glijden.
Desondanks heeft echt gras ook absoluut haar charmes en voor de mensen met groene vingers is het gras maaien een leuk karwei en is de conditie van het gras (zoals op Wimbledon en golf terreinen) een belangrijke factor waar ze graag aandacht aan besteden.
Kunstgras voorziet in alle gemakken
Tegenover echt gras heeft kunstgras vele voordelen. Kunstgras:
- Is geheel onderhoudsvrij; het hoeft niet te worden gemaaid, eventueel opnieuw hoeven worden ingezaaid of te worden gesproeid.
- Blijft altijd haar grasgroene kleur behouden, met andere woorden: het krijgt geen kale of gele plekken.
- Is zo ontwikkelt dat het een intensief gebruik aan kan.
- Is optisch nauwelijks van echt gras te onderscheiden.
- Is betaalbaar en is een investering die zichzelf op de langere termijn terug verdient doordat er dus niet gesproeid, gemaaid of opnieuw ingezaaid hoeft te worden.
In zekere zin zijn er dus veel parallellen met zonnepanelen te herkennen. Zonnepanelen zijn ook van die typische investeringen die zichzelf op de langere termijn terugverdienen. Zo is dat ook met kunstgras, wat van zichzelf al niet duur is maar door het onderhoudsvrije karakter al snel kostenbesparend werkt.