Koolmonoxidemelder
De Koolmonoxidemelder is in feite een levensreddend apparaat en hoeft helemaal niet duur te zijn. Melders kun je al kopen vanaf een paar euro tot enkele tientjes. Belangrijk is dat ze het juiste keurmerk hebben verkregen. Koolmonoxidegas is een zeer giftige gassoort en wordt argeloos ingeademd, zonder dat je er in eerste instantie iets van merkt. Het komt meteen in de bloedbaan terecht. Voorkom een Koolmonoxidevergiftiging en schaf een Koolmonoxidemelder aan. Deze zal je op tijd waarschuwen als het nodig is. Deze melders zouden in elk huishouden niet misstaan. Sterker nog: Het zou het aantal doden dat jaarlijks door vergiftiging vallen sterk terugdringen.
Plaatsing van de melder
Het plaatsen van de Koolmonoxidemelder komt nauwkeurig. Plaats deze het allerbeste in de ruimtes waar de risico’s op het vrijkomen van deze gevaarlijke gas het hoogst is. Denk bijvoorbeeld aan de CV-ketelkast of bij je geiser. Misschien zijn er nog andere ruimten in je huis waar apparatuur staat waarbij verbranding nodig is. Koolmonoxidemelder behoort tot de ‘zware gassen’. In de praktijk betekent dit dat het gas even zwaar is als lucht. Daarom blijft het hangen en zakt het niet naar beneden of trekt het omhoog. Een goede plaatsing kan daarom levens redden. Plaats daarom deze melders niet hoger dan 1.5 meter maar ook niet lager. Voorkom ook dat je ze te dicht bij een hittebron plaatst. Houdt bij voorkeur een afstand van ongeveer 2 meter aan t.o.v. de hittebron of het apparaat. Je voorkomt hiermee een vals alarm (vervelend, met een decibel van 85) maar de melders kunnen juist ook, tegenovergesteld, te laat een hoeveelheid Koolmonoxide opmerken.
Regelmatig controleren
Een goede melder moet minstens vijf jaar mee kunnen gaan. De batterijen minimaal even lang. Controleer elke maand eventjes of de batterij het nog wel doet. Voorkom narigheid door ook de melders zelf te controleren. Een jaarlijkse controlebeurt is voldoende. Test, door op de testknop te drukken, of hij het nog doet.