Een brand blussen, zo doe je dat
Zelfgekookte maaltijden zijn het lekkerst. Hoewel de bereiding ervan meer tijd en zorg vergt, is het eindresultaat altijd aangenamer dan een snelle hamburger met friet bij een fastfoodrestaurant. Wat begint als een leuk culinair avontuur kan (soms) veranderen in een keuken nachtmerrie als we even wegkijken. Een groot deel van de woningbranden beginnen in de keuken. Kan jij, voordat je de volgende keer uw kookschort aantrekt, de snelste en veiligste manier bedenken om een brand in de keuken te stoppen? Zo niet, dan ben je hier aan het juiste adres!
Hoe blus je een keukenbrand onmiddellijk
Voordat je er zeker van kunt zijn dat je een brand in de keuken op de juiste manier aanpakt, moet je precies weten wat de oorzaak van de brand in de keuken is. Spoiler alert: het is meestal olie of vet. Deze branden kunnen de gevaarlijkste zijn om aan te pakken om een eenvoudige reden: olie en vet mengen niet met water. Normaal gesproken, wanneer je een brand ziet, zegt je instinct dat je er water over moet gieten om het te blussen. Echter zal het water de olie gemakkelijk uit de pot of pan dwingen, waardoor deze zich in het beste geval zal verspreiden over meubels, muren of vloeren in de buurt. Houd dit in gedachten om te voorkomen dat olie of vet zich overal naartoe verspreidt.

Brand in keuken blussen
Een keukenbrand met vet blussen
Als een brand begint in een ingevette koekenpan op het fornuis, raak dan niet in paniek. Als je probeert de pan op te rapen en ermee naar buiten te rennen, kan dat meer kwaad dan je in eerste instantie denkt. Probeer in plaats daarvan het deksel van de pan te vinden, als die er een heeft. Doe ovenwanten aan en benader de pan met het deksel in de hand. Leg de deksel op de pan en zet het fornuis onmiddellijk uit. Door de pan met het deksel af te sluiten, heb je het vuur in de pan veilig onder controle door de zuurstoftoevoer af te sluiten. Misschien is het beter als je de pan de komende 20 minuten niet aanraakt om er zeker van te zijn dat de vlammen zijn gedoofd (vertrouw ons hierin).
Gebruik een blusdeken
Soms kan je de deksel van de pan niet op tijd vinden, of heeft je pan er gewoon geen. Dat is niet erg – een deksel vinden is niet de enige manier om een brand veilig te blussen. Soms moet je gewoon gebruik maken van de objecten en voorwerpen om je heen, zoals een andere pan. Als je goed voorbereid bent, heb je een blusdeken in huis. Deze is namelijk ideaal in een situatie als deze. Of nog beter, houd een kleine brandblusser bij de hand. Als je er zeker van wilt zijn dat je klaar bent voor een brand in de keuken, kan je in ieder geval beginnen met het in de buurt houden van een brandblusser.