De ontwikkeling van de lichtstraat
Er werden tijdens de industriële revolutie fabrieken gebouwd. Veel fabrieken, kleinere fabrieken en daarna ook grotere fabrieken. Bij de grotere industriële vestigingen werd het licht een probleem. Niet iedere machine kon zo geplaatst worden dat optimaal gebruik werd gemaakt van het daglicht.
De lichtstraat was in die tijd een oplossing voor het probleem. Het daglicht valt daarbij van boven af op het werkgebied, dat daarom nog beter zichtbaar is. Het idee is niet nieuw, maar de ontwikkeling is wel steeds verder blijven gaan.
De tweede verdieping, niet optimaal.
Een lichtstraat kan nu ook in je woning zorgen voor meer licht in huis, en voor een betere lichtinval, vooral op de hoogste verdieping. Bij een woning van twee verdiepingen is het daglicht op de begane grond meestal duidelijk aanwezig. Via grote ramen in de voorkamer en aan de tuinkant van het huis stroom het overdag binnen.
Helaas wordt dat op de tweede verdieping snel anders. Een eenvoudig trappenhuis en een gang met diverse kamers, elk met een of twee ramen. Een badkamer en toilet, ook met een raam natuurlijk, en dat was het dan, meestal.
Maar de lichtstraat is weer terug.
Ook op een plat dak is het mogelijk een moderne lichtstraat aan te laten brengen. Het daglicht wordt daardoor verdeeld over de hele verdieping. Bij het klassieke puntdak zou je zelfs nog een stapje verder kunnen gaan door de nok van ramen te voorzien. Ramen die open en dicht kunnen.
Een lichtstraat die ook nog eens frisse lucht in de slaapkamer brengt. Er zijn veel soorten lichtstraten, open, gesloten, van glas met aluminium of staal, en natuurlijk van glas met hout. Laat je informeren en breng opnieuw licht in huis.