Ander huis kopen met restschuld
Wanneer je een huis koopt met een hypotheeklening, dan heb je schulden tov de bank, die je in maandelijkse schijven terugbetaald. Het bedrag dat na enkele maanden of jaren openstaat is je hypotheekschuld. Wie zijn woning wenst te verkopen en daar minder voor krijgt dan de openstaande hypotheekschuld, heeft te maken met restschuld. Best vervelend voor wie dringend een nieuwe woning moet financieren, maar er bestaan oplossingen!
Hoe ontstaat restschuld?
Dit heb je niet steeds in de hand. We hebben te maken met een lage inflatie, een krediet- en economische crisis en de verkoopprijzen op de immobiliƫnmarkt daalt.
Wie spaargeld heeft, kan dit gebruiken om de restschuld af te betalen. Sowieso is het verstandig om zoveel mogelijk eigen vermogen aan te spreken (eindejaarspremies, inkomsten belastinggeld, vakantiegeld…) om maar geen nieuwe leningen met rente te moeten aangaan voor het aflossen van de restschuld. Een ander huis kopen met restschuld op uw vorige, daar wordt dus best even over nagedacht!

Wil je een ander huis kopen met een bepaalde restschuld? Dan zijn er een aantal opties om deze restschuld weg te werken.
Ander huis kopen met restschuld
Er bestaan verschillende opties hiervoor. Deze zijn echter individueel en advies vragen aan een professional kan zeker geen kwaad. Ook de bank kan diverse oplossingen voorstellen zodat u op de beste manier toch kan verhuizen naar een andere woning.
Hier volgen een aantal voorbeelden.
Een persoonlijke lening
Los de restschuld af met een persoonlijke lening. Let wel dat deze rentetarieven op een dergelijke lening aanzienlijk hoog zijn!
Een nieuwe lening
Een nieuwe lening afsluiten om de restschuld af te betalen, geeft vaak belastingvoordeel. De rente hierop kun je aanrekenen op uw belastingaangifte. Zorg alvast dat dit in uw geval rendabel is!
Een schenking inzetten
Geld lenen bij familie of vrienden is riskant, maar wordt toch vaak, als blijk van vertrouwen toegepast. Zo is een schenking tot 100.000 euro belastingvrij en spreekt u zelf de aflossingsregeling af.
Opname restschuld in nieuwe hypotheek
Wie voorgaande tips niet kan of wil inzetten kan steeds de restschuld opnemen in een nieuwe hypotheek! Uw restschuld wordt dan mee gefinancierd. Uiteraard zijn hier voorwaarden aan verbonden. De bank zal u geen nieuwe lening verstrekken wanneer uw inkomen onvoldoende blijkt om de maandelijkse aflossingen aan te kunnen. Banken willen vaak dit risico niet lopen omdat de lening zwaarder is dan het onderpand.
U kan ook de lening qua termijn aanpassen. Steeds meer wordt er afgelost op 30 jaar.
Bij een weigering, moet u eerst de restschuld aflossen. Pas dan komt u in aanmerking voor een nieuwe lening. Deze berekening legt u best neer bij de bank!