Energiezuinige haarden in huis

Je huis verwarmen kan op vele manieren. Maar niet elke manier is even energiezuinig en rendabel. Een klassieke open haard geeft maar tijdelijk warmte, heb je veel hout voor nodig en kan ook nog eens stinken. Daarnaast besteden we steeds meer aandacht aan het milieu en moeten ook haarden energiezuinig zijn, want het opwarmen van een huis kost veel energie. Hierbij een overzicht van enkele energiezuinige haarden voor in je huis:

Speksteenkachel

Dit is één van de meest energiezuinige kachels. De kachel is opgebouwd uit speksteen. Speksteen heeft als eigenschap, dat het zeer lang warmte kan vasthouden en uitstralen. Dit betekend, dat je een speksteenkachel maar enkele uren hoeft aan te steken. Door een systeem van kanalen wordt de rook weggevoerd en dit zorgt ervoor dat de warmte in het speksteen komt. De stralingswarmte die speksteen afgeeft, als de kachel uitgaat is 14 tot 16 uur. Zeer rendabel en energiezuinig dus. Een speksteenkachel kan ingebouwd worden als massieve speksteenkachel, maar ook half-massieve kant en klare speksteenkachels zijn te koop.

Pelletkachel

Een pelletkachel is best een makkelijke kachel, waarbij de ontsteking elektrisch gaat en het enige wat je moet doen is pellets bijvullen en asbakje legen. Het hangt een beetje van wat voor soort kwaliteit pelletkachel je aanschaft, maar hoe hoger de kwaliteit, des te meer rendement je ervan hebt. Een gemiddelde goede kwaliteit pelletkachel heeft een rendement van 90%, dus maar 10% gaat verloren. Het gebruikt van pellets en verder geen fossiele brandstoffen, maakt de kachel ook milieuvriendelijk.
sfeervolle haarden

Leemkachel

Een leemkachel wordt op locatie gemetseld en kan dus in elk gewenste vorm gemaakt worden. Daardoor heb je dus een ware eyecatcher in je woonkamer en kan volledig aan het interieur aangepast worden. De leemkachel heeft een lang rookkanaal. Hierdoor kunnen de lemen stenen, de warmte goed opnemen en heeft u veel rendement aan deze kachel. Vooral omdat de gehele kachel en gedeelte van het rookkanaal van steen is, heb je veel steen die warmte afgeeft.

Bio-ethanol haard

De bio-ethanol haard is milieuvriendelijk, omdat de brandstof volledig gemaakt is van natuurlijke restproducten. Een bio-ethanol haard is esthetisch heel mooi door het vlammenspel wat deze haard heeft. Er komt bij het verbranden van ethanol geen roet vrij en is volledig reukvrij. Ook heb je geen rookkanaal nodig en past dus goed in een modern interieur.

Gaskachel

Afhankelijk van de kwaliteit kachel, geeft een gaskachel een rendement van ongeveer 80%. Gaskachels zijn goedkoop en in allerlei soorten en maten te koop. Je hebt geen onderhoud en toch kan je dezelfde sfeer als een klassieke open haard creëren.