Eigen huis: van dromen tot werkelijkheid

Stel, je droomhuis spookt al jaren door je hoofd. Je kijkt al jaren door flyers, op zoek naar dat ene huis dat je aanspreekt. Of je struint al tijden het internet af, in de hoop dat je eindelijk een huis zult vinden dat tegen je spreekt. Het kan een behoorlijke zoektocht zijn. De verhalen zijn talrijk waarin men vertelt over hoe ze jarenlang zochten naar het huis van hun dromen en dit uiteindelijk wel of niet vonden. Sommigen van hen namen zelfs de drastische beslissing om naar het buitenland te vertrekken. Wie heeft er niet eens over nagedacht om te vertrekken naar de Spaanse kust en daar zijn of haar geluk te beproeven? Het zijn allemaal mogelijkheden die binnen de luxe van ons leven vallen. Als je het echt wilt, kun je het krijgen.

Waar te zoeken

Maar wat nu als je droomhuis niet te vinden is op de reguliere markt? Wat als je nu al zolang zoekt en je nog steeds geen huis hebt gevonden dat echt tot je spreekt. Zwervend van stek naar stek blijf je jezelf maar afvragen: ‘ga ik ooit mijn droomhuis vinden?’. Er is namelijk altijd nog een tweede optie. Een keus die veel mensen nogal eens voorbij willen schieten. Vanwege het risico, de spanning die erbij komt kijken en volgens velen ook de hoge kosten. Maar wat als dit laatste mee zou vallen? Wat als het mogelijk is om goedkoop dit project te ondernemen? Zou jij je dan laten verleiden tot goedkoop een huis laten bouwen? Wellicht is jouw droomhuis wel tegen een relatief prikkie te bouwen. Dat moet toch best te doen zijn, niet waar? Laat jezelf niet zomaar uit het veld slaan maar ga ervoor, zeker nu je eindelijk de kans kunt grijpen.

Vele factoren

Goedkoop een huis laten bouwen is mogelijk op verschillende manieren. Allereerst is er natuurlijk de locatie. Niet elk stukje grond is even duur of even goedkoop. Waarom veel mensen vertrekken naar Spanje? Het is daar simpelweg goedkoper dan in Nederland om een huis te laten bouwen. En laten we eerlijk zijn, het weer is ook heel wat aantrekkelijker. Maar goed, goedkoop een huis laten bouwen wordt ook mede bepaald door de grond waar je op wilt bouwen. Ten tweede is er de materiaal keuze. Wil je perse voor marmer, steen en duur glas gaan dan stijgt de prijs natuurlijk gestaag. Maar wanneer je bereid bent om goedkoper bouwmateriaal in te slaan, zal je merken dat de prijs al snel naar beneden gaat.

Hoeveel doe je zelf?

Een ander belangrijk aspect van goedkoop een huis laten bouwen is tot in hoeverre je het zelf gaat doen. Jijzelf bent in principe kosteloos, mits je de tijd ervoor kunt opbrengen. Hoe meer mensen je inhuurt om het werk voor je te doen, hoe hoger de kosten op zullen lopen. Jijzelf kunt een hoop werk zelf verzetten, maar vergis je niet te snel. Een specialist inhuren is nooit een overbodige luxe, en zeker wanneer het aankomt op een huis is het verre van onnodig om er eentje in te schakelen.