Een nieuwe keukenkraan kopen

Vooral als je een mooie keuken hebt waar je trots op bent, kan een mooie en goede keukenkraan niet ontbreken. Een mooie of aparte keukenkraan, kan een blikvanger in je keuken zijn. Er zijn vele soorten kranen in allerlei afmetingen en materialen. Om een juiste keuze te maken, welke kraan er het beste in jouw keuken past moet je kranen vergelijken. Een kraan installeren is niet zo moeilijk en daar heb je niet perse een klusjesman bij nodig. Je moet alleen wel weten op welke punten je moet letten als je een kraan wilt gaan kopen.

Waar moet je op letten bij het kopen van een keukenkraan?

Het mechanisme

Kranen kunnen aan de binnenzijde verschillende mechanismes hebben. Het mechanisme bepaald ook de kwaliteit van de kraan en hoe lang een dergelijke kraan meegaat. De meeste goedkope keukenkranen zijn voorzien van een rubberen dichting. Deze kranen zijn vaak voorzien van twee knoppen, voor warm en voor koud water. Je moet regelmatig de rubberen dichting vervangen. Dit kan gelukkig heel eenvoudig. Kranen met een hendel hebben vaak een kogel. Deze kranen hebben nauwelijks last van lekkage of slijtage. En dan zijn er nog kranen met een keramische schijf. Ook dit zijn vaak kranen met een hendel. Ook de keramische schijf slijt nauwelijks en kan eventueel vervangen worden.

keukenkraan
Waar moet je op letten bij het kopen van een keukenkraan?

Materiaal

De keuze van materiaal is heel belangrijk voor het uiterlijk van de kraan, maar ook voor het onderhoud. Vaak zijn er tussen de verschillende materialen geen kwaliteitsverschillen en is het puur een kwestie van smaak. Kranen zijn er in bijvoorbeeld massief- en verchroomd messing. Messing is het populairste materiaal en is heel geschikt als je hard water hebt. Koper is ideaal materiaal voor als je een nostalgische kraan wilt kiezen. Roestvrij staal is ook goed bestand tegen vocht en lucht en is ook een goede kraan voor als je een duurzame kraan wilt. Een zinken kraan kan lang meegaan, maar er is ook kans dat deze kraan na verloop van tijd gaat roesten.

Bediening

De meest gebruikte bediening is tegenwoordig de eengreepsmengkraan. Met één hendel of knop, kan je warm en koud water bedienen, maar ook de sterkte van de waterstraal. Een tweegreepsmengkraan bestaat vaak uit twee aparte knoppen voor warm en koud water en wordt niet zoveel meer gebruikt. Wel bij nostalgische kranen staan twee knoppen beter dan een moderne hendel.